آیا میدانستید که اقتصاد عمان و درآمدهای به دست آمده از راه فرآوردههای نفتی، کشور عمان را در 50 سال اخیر به پیشرفتهای فوقالعادهای رسانده است؟ حتما این سوال برای شما پیش میآید که پیشرفت اقتصادی عمان، چگونه اتفاق افتاده است؟
طبق آمارهای نشان داده شده، کشور عمان بیش از 5 میلیارد بشکه ذخیره نفت خام دارد که روزانه بیشتر از یک میلیون آنها را به کشورهای دیگر میفروشد. البته ناگفته نماند که بهبود اقتصاد عمان، تنها از راه فروش بشکه نفتی انجام نمیشود. اگر میخواهید همه چیز درباره اقتصاد عمان و درآمد در کشور عمان را بدانید، در ادامه این مقاله از ثبت کیش همراه ما باشید.
فهرست مطالب
معرفی کلی کشور عمان
عمان یکی از کشورهای نفت خیز در حوزه خلیج فارس است که به عنوان قدیمیترین کشورهای مستقل در بین کشورهای عربی شناخته میشود. این کشور از سمت غرب به امارات متحده عربی و عربستان سعودی، از سمت شرق به دریای عرب، از سمت جنوب به یمن و از سمت شمال به تنگه هرمز محدود میشود.
جالب است بدانید که اکثر افراد این کشور را با نام سلطان نشین عمان میشناسند. کشور عمان دارای 4.5 میلیون نفر جمعیت است و پایتخت آن شهر مسقط نامگذاری میشود. مساحت این کشور حدود 5.309 کیلومتر مربع است و زبان عربی، گویش اصلی آنها است.
یکی از موارد مهم درباره این کشور، میانجی بودن آنها است؛ چرا که در هنگام بروز مسائل مختلف در بین کشورهای خاورمیانه، عمان نقش حلکننده مشکلات را بر عهده دارد.
بررسی عوامل موثر در اقتصاد عمان
کشور عمان هم مانند دیگر کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس، امور خود را از طریق منابع نفت و گاز بر طرف میکند؛ از همین رو در حال حاضر توانسته است که تمامی زیر ساختهای خود شهری خود را از این طریق پیشرفت دهد. اما جدای از درآمد کشور عمان از طریق نفت و گاز، موارد دیگری هم در اقتصاد این کشور تاثیرگذار است و سرمایه گذاری در عمان میتواند بسیار ارزشمند و موثر باشد. در ادامه به مهمترین عوامل تاثیرگذار در اقتصاد عمان میپردازیم:
1.نفت و گاز
اولین و مهمترین مورد در اقتصاد عمان، در حوزه نفت است. زمانی که نفت در سال 1964 در عمان کشف شد، تولید و صادرات این کشور در کوتاهترین زمان، به میزان قابل توجهی رسید. با وجود این پیشرفتها دولت تصمیم گرفت که اقتصاد نفتی خود را با اجرای سیاستهای خصوصیسازی و عمانیسازی خود افزایش دهد. همین کار سبب شده است که تولیدات داخلی سرانه عمان، نسبت به 50 سال گذشته خود، پیشرفت فوقالعاده زیادی پیدا کند.
جالب است بدانید که اقتصاد عمان در دهه 1960 میلادی، 339 درصد و در دهه 1970 به رشد 1370 درصدی رسیده است. بسیاری از افراد این دوره را به عنوان اقتصاد طلایی عمان میشناسند. از طرفی در دهه 1980، این آمار به رشد 13 درصدی و در دهه 1990، به اندازه 34 درصد رسید.
2. گردشگری
زمانی که قیمت نفت در جهان به میزان زیادی کاهش پیدا کرد، عمان تمرکز خود را بیشتر روی کسب درآمد از طریق گردشگری قرار داده است. این کشور در سالهای گذشته، یکی از پرتوریستترین کشورهای خلیج فارس بوده است؛ به طوری که بعد از امارات، در جایگاه دوم از لحاظ گردشگری قرار گرفته است.
طبق آمارهای داده شده، در سال 2015، بیش از یه میلیون مسافر جذب عمان شده است که از این تعداد، 36 درصد جزو گردشگران بودهاند. جالب است بدانید که بر اساس پیشبینیهای انجام شده درباره صنعت گردشگری این کشور، تا سال 2025، سهم گردشگران به این کشور، سالانه 1.6 درصد افزایش هم پیدا میکند.
صنعت گردشگری در عمان سبب میشود که حدود 44500 نفر در قسمتهای مختلف مانند هتلها، مشغول فعالیت و کسب درآمد باشند.
3. فروش محصولات دریایی و ماهیگیری
کشور عمان دارای 1700 کیلومتر مرز آبی است؛ از همین رو طبیعتا باید در زمینه محصولات دریایی و ماهیگیری حرفی برای گفتن داشته باشد. دولت عمان برای پیشرفت اقتصاد خود در زمینه ماهیگیری، به ماهیگیران برای خرید قایقهای فایبر گلاس و دیگر تجهیزات مربوط به ماهیگیری یارانه پرداخت میکند. از همین رو برخی از شهروندان عمانی، از راه صید انواع آبزیان از جمله ساردین، بلوفیش، ماهی خلخالی، کوسه، ماهی تن، خرچنگ و صدف باعث بهبود اقتصاد عمان میشوند.
4. معادن مختلف
عمان جزو آن دسته کشورهایی است که معادن عظیم سنگهای صنعتی، معدنی و فلزات را به خود اختصاص میدهد. معادن مختلفی مانند مس، سنگ آهک، کروم، گچ، طلا و کبالت، در دهه 1980 افتتاح شده است. همچنین وجود پروژههای اکتشافی مختلف در اواسط دهه 1980 درباره گاز طبیعی هم جزو کارهای مهم درباره اقتصاد عمان بوده است.
آمارها نشان میدهند که با وجود این معادن، حدود 70 درصد سنگ تولید عمان، به کشورهای دیگر صادر میشود. مثلا در سال 2016، حدود 330 میلیون دلار مواد معدنی عمان به کشورهای امارات، هند، عربستان، یمن، چین و مصر صادر شده است. از طرفی واردات مواد معدنی عمان هم از سوی کشورهای ایران، امارات، برزیل، بحرین، هند و ایران، حدود 850 میلیون دلار بوده است که میزان قابل توجهی محسوب میشود.
5. سایر موارد در اقتصاد عمان
علاوه بر ماهیگیری، نفت و گاز، گردشگری و وجود معادن مختلف، موارد دیگری مانند کشاورزی، فلزات، پارچه، تجهیزات حملونقل و روغن هم جزو عوامل موثر در اقتصاد عمان هستند.
تجارت در عمان به چه صورت است؟
با وجود افزایش تولید نفت خام در دهه 1970 و کاهش قیمت آن در دهه 1980، دولت عمان تصمیم گرفت که این کاهش قیمت را از طریق تجارت و صادرات نفت به کشورهای دیگر جبران کند. اما عمان تنها با صادر کردن نفت به کشورهای دیگر، قابلیت برطرف کردن نیازهای کشور خود را نداشت؛ از همین رو علاوه بر صادرات، با واردات محصولات دیگر از جمله ماشینآلات، تجهیزات حملونقل و مواد غذایی، تجارت خود را قوی کرد.
مهمترین شرکای عمان شامل کشورهای امارات، چین، ژاپن، عربستان سعودی و هند هستند. از طرفی علاوه بر این شرکا، کشور عمان میتواند از تجارت بدون عوارض گمرکی با دیگر اعضای شورای همکاری خلیج فارس و ایالات متحده هم استفاده کند.
آیا میتوانیم در عمان کسبوکار خود را شروع کنیم؟
سوال بسیاری از افراد این است که آیا با توجه به شرایط اقتصادی عمان و قوانین سختگیرانه آن، امکان ثبت شرکت خصوص برای ایرانیان هم وجود دارد؟ در پاسخ باید بگوییم که درست است که دولت کشور عمان، راههای سخت و پیچیدهای را برای احداث شرکت قرار داده است؛ اما باز هم امکان راهاندازی شرکت خصوصی وجود دارد.
اما توجه داشته باشید که شما بدون نیاز به تخصص و شناخت قوانین، قطعا نمیتوانید شرکتی را به صورت خصوصی در این کشور احداث کنید. موسسه حقوقی قرن کیش، یکی از ماهرترین مراکز برای ثبت شرکت در عمان است که کار شما را آسانتر از قبل میکند. بنابراین شما میتوانید برای کسب مشاورههای تخصصی درباره ثبت شرکت و زندگی در عمان، با ما در ارتباط باشید.
سخن پایانی
اکثر افراد کشورهای حاشیه خلیج فارس را به عنوان کشورهای نفتی میشناسند و با دیگر منابع موجود در آنها برای قوی کردن اقتصاد، آشنایی ندارند. کشور عمان هم از آن دسته کشورهایی است که علاوه بر نفت، در زمینههای مختلفی از جمله ساختوساز هم باعث پیشرفت اقتصاد خود در چند سال گذشته شده است. ما در این مقاله تمامی عوامل مختلف در اقتصاد عمان را به شما معرفی کردیم. اگر شما هم به فکر فعالیتهای اقتصادی در کشور عمان هستید، روی کمک موسسه حقوقی قرن کیش حساب کنید.
بیشتر بخوانید:
- لیست مشاغل مورد نیاز عمان در سال جدید
- انواع روشها و شرایط مهاجرت به عمان
- کشورهای بدون ویزا با پاسپورت عمان
- گرفتن اقامت ورزشی عمان