ثبت شرکت در امارات - موسسه حقوقی اندیشه قرن کیش

ثبت شرکت در عمان

Company Register in Oman

کشور عمان

در این مقاله درباره کشور، نحوه ثبت شرکت در عمان و اخذ اقامت عمان به شما کمک خواهیم کرد.

کشور عمان از نظر موقعیت استراتژیک مکانی و اقتصادی برای بازرگانان و صنعتگران بسیار با اهمیت است. وسعت این کشور نسبت به کشورهای حوزه خلیج فارس بسیارپهناورتر بوده و به نسبت دارای آب و هوای معتدل تر و خاک حاصلخیز تر می باشد.

عمان یکی از بزرگ‌ترین کشورهای شبه جزیرۀ عربستان است. امکان تجارت دریایی و دسترسی به سواحل آفریقا، اروپا و چین، از مهم‌ترین دلایلی است که کارآفرینی و ثبت شرکت در عمان را به گزینه‌ای مناسب برای بسیاری از سرمایه‌گذاران تبدیل می‌کند.

جالب است بدانید که قبل از کشف نفت و گاز، این کشور عمدتاً یک اقتصاد روستایی مبتنی بر صنایع شیلات و کشاورزی بود. با این حال با کشف نفت در سال ۱۹۶۴، عمان به‌تدریج از کشاورزی به صادرات نفت روی آورد و اقتصاد خود را بیشتر از قبل، تقویت کرد.

بندر صحار تا بندر جزیره قشم حدود 1 ساعت فاصله دارد . نزدیکی بنادر این کشور به بنادر شهرهای جنوب کشور ایران مانند بندرعباس و قشم و نیز ارزش پول رایج عمان باعث رونق صادرات ایران به این سرزمین گردیده است.

در حال حاضر، این کشور برنامه‌های توسعۀ اقتصادی آینده‌نگری را برای کاهش وابستگی به نفت و گاز و دعوت کارآفرینان خارجی برای ثبت شرکت اجرا می‌کند و تمرکز زیادی روی تنوع برنامه‌های صنعتی خود دارد. در این مطلب، شرایط و نحوه ثبت شرکت در عمان را به تفصیل شرح می‌دهیم.

تصویری از کشور عمان

مزایای ثبت شرکت در کشور عمان

سرمایه‌گذاری‌های دست‌نخورده و پتانسیل‌های تجاری زیادی در بسیاری از صنایع عمان (مانند گردشگری، معدن، شیلات، لجستیک و تولید) وجود دارد. دولت این کشور نیز جهت ارتقاء محیط اقتصادی خود، برنامه‌های متعددی برای جذب کارآفرینان بین‌‌المللی اجرا می‌کند.

عمان، فرصت‌های زیادی برای سرمایه‌گذاران خارجی فراهم کرده است تا بتوانند در این کشور یک شرکت ثبت کنند. از دیگر فواید ثبت شرکت در عمان، می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

·        سیاست‌های مالیاتی دوستانه

·        عدم محدودیت در انتقال سرمایه و سود

·        آزاد بودن مالکیت افراد خارجی در بیشتر مناطق

·        موقعیت تجاری مناسب

·        ثبات سیاسی و اقتصادی

·        تنوع کسب‌وکارها و صنایع

·        امکانات زیرساختی عالی

·        سیستم حقوقی شفاف

·        دسترسی به منابع طبیعی (نفت، گاز، مس، کروم، گچ و…)

·        حضور در بازار بین‌المللی

·        ساده بودن شرایط خرید/اجارۀ ملک یا زمین

·        انگلیسی‌زبان بودن بسیاری از صاحبان مشاغل

·        امکان دریافت اقامت

 

مزایای ثبت شرکت در کشور عمان​

 

آشنایی با انواع نهادهای تجاری در عمان

بسته به سرمایۀ کسب‌وکار، اهداف طرفین و نوع تجارت، رایج‌ترین ساختارهای شرکت‌های تجاری مورد استفاده در عمان عبارتند از:

۱) شرکت با مسئولیت محدود (LLC)

 

    • تعداد سهامداران: حداقل ۲ نفر

 LLC رایج‌ترین نهاد تجاری مورد استفاده در عمان بوده و مالکیت آن به صورت سهامی است؛ به طوری که هر یک از شریک‌ها، تنها به اندازۀ سهم سرمایۀ خود نسبت به امور شرکت مسئولیت دارند. متداول‌ترین نهاد ثبت شرکت در کشور عمان برای متقاضیان بین‌المللی، شرکت Omani LLC است.

قوانین مربوط به نام‌گذاری شرکت

برای انتخاب هر نامی که شامل کلمۀ «عمان» باشد، لازم است تا حداقل ۵۰۰ هزار ریال عمان در حساب بانکی در حال تأسیس خود داشه باشید. همچنین هر نامی که شامل نام یک یا چند نفر از سهامداران شرکت باشد، قابل قبول خواهد بود.

قوانین مربوط سهامداران
    • هر یک سهم، ارزش اسمی سهام مساوی دارد؛
    • همۀ شریک‌ها می‌توانند در جلسات شرکت کنند و به ازای هر سهم خود، یک حق رأی خواهند داشت؛
    • واگذاری سهام، مشمول حق تقدم قابل اعمال توسط سایر سهامداران دخیل در پروسۀ ثبت تجاری خواهد بود.
قوانین مربوط به مدیریت و تصمیم‌گیری

شرکت‌های LLC توسط یک یا چند مدیر اداره می‌شوند که انتصاب و تصدی آن‌ها نیز به موجب قرارداد اساسی تعیین خواهد شد. با این حال، مدیران نمی‌توانند بدون اجازۀ شریک‌ها برخی از اعمال خاص را انجام دهند و همچنین نسبت به خسارات ناشی از تخلف از وظایف خود، در قبال شرکت، سهامداران و اشخاص ثالث مسئولیت دارند.

۲) شرکت سهامی عام (SAOG)

 

    • تعداد سهامداران: حداقل ۳ نفر

شرکتی است که قسمتی از سرمایۀ آن، توسط فروش سهام تأمین می‌شود. این ساختار، کامل‌ترین نوع شرکت سهامی است و عموماً برای اهداف بزرگی همچون استخراج معادن، تأسیس کارخانجات و مواردی از این قبیل ایجاد می‌شود.

قوانین مربوط به نام‌گذاری شرکت

برای نام‌گذاری این شرکت، می‌توانید از هر اسمی به غیر از نام اشخاص حقیقی استفاده کنید (مگر اینکه آن اسم به عنوان یک حق اختراع ثبت شده باشد). همچنین لازم است که در انتهای نام، از عبارت SAOG استفاده شود.

قوانین مربوط به سهامداران

مروجین نباید کمتر از ۳۰% و بیشتر از ۶۰% سهام شرکت را پذیره‌نویسی کنند. سهام ارائه‌شده برای اشتراک عمومی، باید به طور کامل پذیرفته شود. البته مروجین می‌توانند در صورت تأیید ادارۀ کل بازرگانی، سهام غیر پذیره‌نویسی‌‌شده را قبل از برگزاری مجمع مؤسسان، تحت پوشش قرار دهند.

قوانین مربوط به مدیریت و تصمیم‌گیری

اعضاء هیأت مدیره باید حداقل ۵ و حدأکثر ۱۲ نفر باشند. هیأت مدیره برای انجام تمام امور مربوط به مدیریت شرکت (به استئنای موارد منع‌شده در قانون و اساسنامه) اختیار کامل دارد و سایر مدیران اجرایی باید در حیطۀ اختیارات خود فعالیت کنند.

۳) شرکت سهامی خاص (SAOC)

 

    • تعداد سهامداران: حداقل ۳ نفر

تمام سرمایۀ لازم برای راه‌اندازی این شرکت، توسط مؤسسان آن تأمین می‌شود.

قوانین مربوط به نام‌گذاری شرکت

شرایط کلی نام‌گذاری شرکت‌های سهامی خاص، همانند SAOG است؛ با این تفاوت که باید در انتهای نام از عبارت SAOC استفاده کنید.

قوانین مربوط به سهامداران

سهام ممتاز و امتیازی افراد در اساسنامۀ شرکت درج خواهد شد. سهامداران باید به پرداخت ارزش سهام خود محدود باشند. در برخی مواقع ممکن است که برای سهامداران، سهام وام یا اوراق قرضه صادر شود.

قوانین مربوط به مدیریت و تصمیم‌گیری

اعضاء هیأت مدیره باید حداقل ۳ و حدأکثر ۱۲ نفر باشند. حقوق مدیر و مدت تصدی وی، توسط قانون لازم‌الاجرا تعیین می‌شود. هیأت مدیره برای انجام تمامی امور مربوط به مدیریت شرکت، اختیار تام دارد.

مدیران نباید در معاملات و قراردادهای شرکت، منفعت مستقیم یا غیر مستقیم داشته باشند. همچنین تصمیمات جلسات باید با موافقت اکثریت اعضاء حاضر گرفته شود.

۴) شرکت تضامنی (General Partnership)

 

تعداد سهامداران: ۲ یا چند شریک حقیقی یا حقوقی

در این ساختار تجاری، دو یا چند شریک با مسئولیت‌های نامحدود وجود دارند.

قوانین مربوط به نام‌گذاری شرکت

می‌توانید نام یک یا چند شریک خود را برای این ساختار تجاری انتخاب کنید؛ البته عبارت General Partnership باید پس از نام شرکت بیاید.

قوانین مربوط به سهامداران

سهم شریک‌ها توسط معامله‌های قابل انتقال نشان داده نمی‌شود. انتقال مالکیت سهام یک نفر به شخص ثالث نیز تنها به شرط رضایت همۀ شریک‌ها یا بر اساس اساسنامۀ شرکت امکان‌پذیر است.

قوانین مربوط به مدیریت و تصمیم‌گیری

مدیریت شرکت باید توسط  یک یا چند شخص حقیقی (که می‌توانند شریک یا غیر شریک باشند)، انجام شود. مدیر شرکت تضامنی برای انجام کلیۀ اعمال در راستای پیشبرد امور تجاری خود، اختیار کامل دارد (به استثنای مواردی که صراحتاً توسط قانون/اساسنامۀ شرکت منع شده است).

۵) شرکت مشارکتی یا جوینت ونچر (Joint Venture)

 

    • تعداد شریک‌ها: حداقل ۲ نفر

به قرارداد داخلی بین دو یا چند شریک برای ثبت یک شرکت و تقسیم سود یا زیان آن، جوینت ونچر گفته می‌شود.

قوانین مربوط به نام‌گذاری شرکت

از آنجا که این شرکت، اساساً توافقی بین ۲ یا چند شخص حقیقی و حقوقی است، نامی برای خود ندارد، فاقد شخصیت حقوقی است و مشمول ثبت در هیچکدام از مراجع دولتی نخواهد بود.

قوانین مربوط به مدیریت و تصمیم‌گیری

مدیریت امور این ساختار توسط موافقت‌نامۀ JV اداره می‌شود.


از دیگر ساختارهای تجاری واجد شرایط در کشور عمان نیز می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

    • شرکت غیرسهامی با مسئولیت محدود (Limited Partnership): این ساختار، زیرشاخه‌ای از شرکت تضامنی است که می‌تواند به ۲ دسته تقسیم شود:
      1. همۀ شریک‌ها به یک اندازه در قبال سود و زیان شرکت مسئول هستند؛
      2. مسئولیت شریک‌ها به میزان سرمایۀ آن‌ها بستگی دارد.
    • شرکت هلدینگ (Holding Company): شرکت‌ هلدینگ نوعی شرکت سهامی و دارای زیرمجموعه‌های دیگر است و می‌تواند با خریدن سهام یک شرکت، در آن حق رأی داشته باشد.

شرکت هلدینگ می‌تواند یک شرکت با مسئولیت محدود (LLC) باشد. در واقع این شرکت، نهادی است که حداقل ۵۱ درصد از سهام یک یا چند شرکت سهامی با مسئولیت محدود را در اختیار دارد.

    • دفتر شعبه (Branch Office): می‌توانید از این ساختار تجاری برای توسعۀ شرکت اصلی خود در کشور عمان استفاده کنید. دفترهای شعبه می‌توانند به انجام فعالیت‌های انتفاعی بپردازند.
    • دفتر نمایندگی (Representative Office): همانند دفتر شعبه، هدف اصلی دفتر نمایندگی نیز توسعۀ یک شرکت مادر خارجی است. توجه داشته باشید که نمایندگی‌ها نمی‌توانند هیچگونه فعالیت انتفاعی انجام دهند و تنها اجازه دارند به فعالیت‌هایی بپردازند که باعث بازاریابی و ترویج شرکت مادر می‌شوند.

نهادهای تجاری عمان

شرایط ثبت شرکت در عمان

بیشتر سرمایه‌گذاران خارجی، متقاضی ثبت یک شرکت با مسئولیت محدود در عمان هستند. برای ثبت شرکت در این کشور، ابتدا باید از دریافت مجوز تجارت از وزارت بازرگانی و سرمایه‌گذاری (MOCI) مطمئن شوید. MOCI، مجوزهای متعددی برای تجارت در عمان به متقاضیان ارائه می‌کند؛ بنابراین باید بدانید که برای کسب‌وکار مورد نظر خود به چه مجوزی نیاز دارید و سپس نسبت به اخذ آن اقدام کنید.

از دیگر شرایط ثبت شرکت در عمان، حداقل سهامداران است. به عنوان مثال یک شرکت سهامی باید دست کم ۳ سهامدار داشته باشد. به علاوه لازم است تا حداقل یک نفر برای مدیریت شرکت، منصوب شده باشد.

نام شرکت شما نباید قوانین مربوط به علامت تجاری، حق چاپ یا هر قانون مالکیت معنوی دیگری را نقض کند. برای ثبت شرکت در کشور عمان، باید از سرمایۀ کافی برخوردار باشید و آدرس دفتر کسب‌وکار خود را نیز ثبت کنید.

حداقل سرمایه برای ثبت شرکت در عمان

هزینه ثبت شرکت در عمان و حداقل سرمایه مورد نیاز برای انجام این کار، به ساختار تجاری مورد استفاده توسط شما بستگی دارد. به علاوه، لازم است تا هزینه‌هایی مثل خرید یا اجارۀ دفتر کار، استخدام نیروی انسانی و دریافت مجوزهای مربوطه را در نظر داشته باشید.


توصیه می‌شود تا پیش از اقدام، با یک وکیل مهاجرتی مشورت کنید و اطلاعات کاملی دربارۀ حداقل سرمایه برای ثبت شرکت در این کشور به دست آورید.

هزینه ثبت شرکت در عمان

هزینه‌های ثبت شرکت در کشور عمان در سال اول، بالغ بر ۴,۳۲۵.۶۲۵ ریال عمان (OMR) است و پس از آن، تقریباً به صفر می‎‌رسد. میانگین کارمزد به ازای هر قرارداد عمانی نیز ۱۱,۱۱۲.۰۵۰ OMR است که شامل مواردی مانند اخذ مجوزهای ثبت شرکت، هزینه‌های دولتی و افتتاح حساب بانکی در این کشور می‌شود.
ساختار تجاری هزینه (ریال عمان)
۱۰۰% LLC متعلق به شورای همکاری کشورهای عرب خلیج فارس (GCC) ۸,۶۲۷.411
۱۰۰% LLC متعلق به سهامداران خارجی ۱۰,۰۱۲.۳۸۰
۷۰% LLC متعلق به سهامداران خارجی ۱۱,۳۶۱.۹۷۵
شرکت‌های مناطق آزاد ۱۱,۴۵۸.۱۰۰
شرکت منطقۀ آزاد صحار با مجوز بازرگانی عمومی ۱۴,۳۸۲.۲۲۳
شعبۀ یک شرکت خارجی ۱۳,۰۱۵.۳۲۵
دفتر نمایندگی ۱۰,۵۵۴.۵۲۵
شرکت فرعی LLC ۱۱,۳۰۸.۱۴۵
شرکت هلدینگ LLC
شرکت غیر سهامی با مسئولیت محدود ۱۱,۸۶۱.۸۲۵
شرکت سهامی ۱۱,۵۱۵.۷۷۵

چگونه در عمان شرکت ثبت کنیم؟

مراحل ثبت شرکت در عمان، نسبتاً ساده و بی‌دردسر است. فرآیند ثبت‌نام، به شرح زیر است:

۱) انتخاب یک ساختار تجاری

ثبت شرکت، مستلزم این است که ساختاری تجاری مد نظر خود را بر اساس سرمایۀ موجود  و تعداد کل سهامداران انتخاب کنید.

۲) رزرو نام شرکت

نام تجاری، چهرۀ شرکت و برند شماست. اگرچه ممکن است انتخاب نام مرحله‌ای ساده به نظر برسد، در واقعیت این طور نیست. ابتدا باید مطمئن شوید که نام برند شما منحصر به فرد است و در عین حال، توهین‌آمیز نیست و به عقاید یا احساسات مخاطبان لطمه نمی‌زند.

برای رزرو و ثبت نام انتخابی خود برای شرکت، لازم است که یک درخواست به وزارت بازرگانی و صنعت عمان (MOCI) ارسال کنید.

۳) انتخاب منطقه

دفتر اصلی هر کسب‌وکار باید در منطقه‌ای با اکثریت مخاطبان هدف باشد. در عین حال باید از شرایط و قوانین ثبت شرکت در هر یک از مناطق عمان نیز مطلع باشید. شما می‌توانید با توجه به بودجۀ تجاری خود، شرکتتان را در مناطق مختلف عمان ثبت کنید.

به عنوان مثال چنانچه قصد گسترش کسب‌وکار خود را دارید، می‌توانید یک واحد تجاری در استان مسقط (پایتخت عمان) راه‌اندازی کنید. در مقابل، اگر یک کارآفرین نوپا هستید، ثبت شرکت در مناطق آزاد این کشور، گزینۀ معقول‌تری خواهد بود.

۴) ارائۀ مدارک ثبت‌نام

پس از تأیید نام شرکت، اساسنامۀ آن و مدارک سهامداران را همراه گواهی بانکی و فرم صاحب حق امضاء، به MOCI ارسال کنید.

۵) ثبت توسط اتاق صنعت و بازرگانی عمان (OCCI)

پس از بررسی مدارک ارائه‌شده به MOCI، لازم است که شرکت خود را در خصوص رعایت قوانین و مقررات تجاری در OCCI ثبت کنید.

۶) افتتاح حساب بانکی

همۀ کسب‌وکارها با تراکنش‌های تجاری سر و کار دارند و برای این کار، داشتن یک حساب بانکی ضروری است. در این مرحله، لازم است که تحقیقات جامعی دربارۀ بانک‌های عمان انجام دهید و سپس بانکی را انتخاب کنید که با شرایط تجاری شما مطابقت دارد. برای واریز کارمزد ثبت شرکت در مراحل اولیه، باید یک حساب سرمایه باز کنید.

۷) دریافت مهر شرکت

مهر شرکت را می‌توان به عنوان امضاء یک نهاد تجاری معرفی کرد که معمولاً روی سربرگ‌ها استفاده می‌شود. مهر شرکت باید از سمت صاحب حق امضاء مجاز و ثبت‌شده در LLC طراحی و صادر شود. داشتن مهر هنگام معامله ضروری است و از اسناد تجاری در برابر جعل محافظت می‌کند.

مدارک لازم جهت ثبت شرکت در عمان

یکی از مهم‌ترین مراحل ثبت شرکت در کشور عمان، جمع‌آوری و ارائۀ مدارک ضروری زیر است:

  • اساسنامه و تفاهم‌نامه
  • گواهی ثبت مالیات
  • ویزا و پاسپورت سهامداران
  • مدارک شناسایی سهامداران
  • گواهی اتاق بازرگانی و صنعت
  • فرم تکمیل‌شدۀ ثبت شرکت

کلام آخر؛ ثبت شرکت در عمان برای ایرانیان

در چند سال گذاشته، عمان به سرعت پیشرفت کرده است؛ تا جایی که اکنون به عنوان یکی از بهترین رهبران مبادلات تجاری در خاور میانه شناخته می‌شود. این کشور، سیاست باثباتی دارد و اقتصاد آن نیز به شدت وابسته به دارایی‌های نفتی است.

شما می‌توانید با ثبت شرکت در مناطق آزاد عمان، ۱۰۰ درصد سهام آن را در اختیار داشته باشید و کسب‌وکار خود را روز به روز گسترده‌تر کنید. جالب است بدانید که چنانچه با ۲ ایرانی دیگر نسبت به انجام این کار اقدام کنید، از مزایایی مثل دریافت کارت اقامت یک ساله و داشتن یک حساب بانکی بهره‌مند می‌شوید و تنها با پرداخت ۳۰۰۰ ریال عمان دیگر، تمامی سهام شرکت خود را بر عهده خواهید داشت.

البته توجه داشته باشید که این قانون، از سال ۲۰۲۰ تصویب شده است و متقاضیان خارجی از جمله ایرانی‌ها، همچنان با موانع و محدودیت‌هایی برای ثبت شرکت و راه‌اندازی کسب‌وکار خود در کشور عمان مواجه هستند که لازم است از آن‌ها مطلع باشید.

ثبت شرکت در عمان و سرمایه‌گذاری در این کشور به عنوان یک ایرانی، مراحل و الزامات متعددی دارد. برای افزایش شانس موفقیت خود در این مسیر و رسیدن به نتیجه مطلوب، پیشنهاد می‌کنیم از خدمات و تجربیات موسسه حقوقی اندیشه قرن کیش استفاده کنید.

سوالات متداول

بله، به طور کلی از سال ۲۰۲۰ شرط داشتن کفیل برای ثبت شرکت تنها در شرایط خاصی وجود دارد و در بیشتر مواقع ایرانیان می‌توانند به‌راحتی در عمان شرکت ثبت کنند.

خیر، برای ثبت شرکت در عمان نیاز نیست که حتما در عمان حضور داشته باشید و می‌توانید از خدمات موسسه حقوق اندیشه قرن کیش استفاده کنید.

LLC نهاد تجاری ‌ای است که بیشتر مورد استفاده در عمان بوده و مالکیت آن به صورت سهامی است. Omani LLC متداول‌ترین نوع ثبت شرکت در کشور عمان برای متقاضیان بین‌المللی است.

میزان دقیق هزینه ثبت شرکت در عمان با توجه به نوع مجوز، نوع کسب‌وکار و شرایط دیگر متفاوت است. اما حداقل هزینه ثبت شرکت در عمان ۹۰۰ ریال عمان است.

میانگین امتیازات ۴ از ۵
از مجموع ۵۵ رای